در سال های نه چندان دور که پای آشپزخانه اپن به داخل منازل باز شده بود برای کسانی که برای اولین بار این مدل معماری را می دیدند خیلی تازگی داشت. آنها باور نداشتند آشپزخانه ای که روزگاری محل امپراطوری بانوی خانه بود و یک ساختار اتاقی شکل و بسته برای خود داشت به این شکل دربیاید و از اتاق نشیمن و پذیرایی کاملا فضای داخل آن قابل مشاهده باشد. سال ها گذشت و گذشت تا اینکه همین نیمچه دیواره سنگی اپن هم کنار رفت و جای خود را به میز اپن داد و فعلا همین میز اپن تنها پارتیشن جداکننده آشپزخانه و اتاق پذیرایی است. هر چند اینطور که این باد وزیدن گرفته گویا آرام آرام میخواهد میز اپن را هم با خود ببرد. حالا به نظر شما آشپزخانه اپن یا سنتی ، کدام معماری محبوبتر است ؟
بعضیها می گویند از آنجایی که خانم های ایرانی زمان زیادی برای آشپزی و پخت و پز صرف می کنند عملا بیشتر زمان مفید خود را در آشپزخانه هستند و فکر بیرون آمدن هم ندارند. همین عدم حضور خانم خانه و مادر خانواده در نشیمن های شبانه و حضور مستمر در آشپزخانه مشکل ساز بود. این بود که معماری آن را به شکل اپن درآوردند تا کدبانو از کاکپیت خود بیرون بیاید و به شکل نامحسوس هم که شده کنار خانواده باشد. در خانه های کوچک که پنجره های نورگیر کمتری وجود دارد معمولا این مدل اختلاط سالن خانه و آشپزخانه باعث پر نور تر شدن هر دو بخش می شود.
ولی عده ای دیگر این نظریه ها را فقط یک بهانه می دانند و می گویند معماران برای مدرن تر دیده شدن فضای داخلی خانه، کمر به برداشتن دیوار آشپزخانه بسته اند. سبک مدرنی که به مذاق خیلی ها خوش نیامده و می گویند از مطبخ های بسته و مجزای قدیمی غذاهای خوشمزه تری بیرون می آمد چون تمرکز خانم خانه فقط روی آشپزی بود. البته مزیت دیگر آشپزخانه های سنتی این بود که بوی سیر ترشی و روغن سرخ شده در کل خانه پخش نمی شد. البته بعضی از خانم ها هم مدعی هستند که در آشپزخانه های سنتی راحت تر بودند چون بانوان در کنار هم غذا می پختند و غیبت میکردند بدون اینکه آقایان در جریان صحبت هایشان باشند.
ما هم چون دیدیم هر سبک و مدلی طرفداران خاص خودش را دارد گفتیم چه بهتر که چند مدل آشپزخانه زیبا را به تصویر بکشیم که در آن ها هم معماری مدرن و اپن می بینیم و هم طراحی سنتی و بسته.
نشر اختصاصی : نوبرانه